feminism, humor

Säg det med satir

Efter att ha sett humorkompaniet Grotescos senaste avsnitt i serien om deras mästerverk håller min hjärna på att koka över.

Avsnittet som heter ”Ladies night – ett psykologiskt drama” blir meta på så många plan. De satirar över hur kvinnor manövreras ut ur humorbranschen redan på manusskrivarstadiet genom att de konstant motarbetas . Jag tänker på min egen studie som handlar om humorprogrammet Parlamentet och hur makt och kön förhandlas i samtalen där. I min studie menar jag att det blir svårt för de kvinnliga komikerna att förhandla sig till starka maktpositioner och därmed framstå som roliga eftersom de konstant motarbetas genom låg eller ingen respons från moderatorn och från övriga personer i panelen.

Grotesco visar på ett mycket träffsäkert sätt hur maktrelationer fungerar och verkar på fler olika plan samtidigt. På ett genialt sätt kan människor manövreras ut med väldigt subtila medel.

Hela avsnittet blir meta eftersom de gör satir över sin egen humorgrupp. För mig blir det meta på ännu fler plan eftersom åtminstone fyra personer från min studie om humor är med och deltar i Grotescos satir. Det uppstår så många frågor i mitt huvud. Skriver de medverkande komikerna under på att maktrelationer verkar på det här sättet? I humor? I så många andra sammanhang? På att kvinnor i humorbranschen faktiskt har motvind på så många plan? Också i humor?

Jag vet att fler kvinnliga komiker kände igen mönstren från det jag presenterar i min avhandling. Manliga komiker hörde jag inte mycket ifrån, men jag hörde någon diskussioner i tv där de tyckte att det fanns poänger men att man inte riktigt kan forska på det här sättet eftersom det finns så mycket mer än ögat ser. Ja. Precis.

Min motivation att fortsätta forska om humor, makt och kön är större än någonsin.

Har ni ännu inte sett Grotesco, see it and weep.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s