feminism, humor

Vad var det jag sa?

Det som nästan är det värsta med att se Grotescos Ladies Night är att jag (och många andra säkert) hade kunnat berätta om de här maktstrukturerna redan när jag var 15 år. För jag såg redan då att det var problem varje gång jag som tjej skulle vara rolig i en grupp med både tjejer och killar. Tjejer skrattade och killar satt tysta. Alltså verkligen avvisande tysta. Jag sa till och med att jag som kvinna aldrig skulle kunna bli komiker, för att det krävs en man för att få andra att skratta.

En sak som jag kan känna ger mig kraft är att jag redan då förstod att det inte handlade om mig. Det var inte mig eller mina skämt det var fel på. Något var fel hos mottagaren.

Men ofta spelar inget någon roll att en eller några kvinnor berättar om något som hon eller dom upplever om och om igen. Det spelar ingen roll eftersom det inte blir sant bara för att dessa kvinnor upplever det. Inte förrän väldigt många kvinnor säger det exakt samtidigt, som med #metoo. Alternativt är det som krävs att det är en eller flera män som säger det, först då blir det legitimt – som exempelvis när Grotesco gör satir om maktstrukturerna i humor.

Samma mönster ser jag så ofta när det gäller feministiska frågor av alla slag, alltså att det får större genomslag när det är män som problematiserar något. Är inte det i sig en maktstrukturell fråga om något? När män talar så lyssnar alla. När kvinnor talar lyssnar förhoppningsvis i alla fall andra kvinnor.

Och vad spelar det för roll men jag säger det ändå: Vad var det jag sa, då när jag var 15 år?

Lyssna på när jag pratar om maktstrukturer i humor i P4 Västerbotten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s