feminism, språk

Kan du säga Adam kan du säga Berit

Det har kommit förslag på ett nytt bokstaveringsalfabet från Rättviseförmedlingen i samarbete med Fredrika Bremer Förbundet. Ett som, till skillnad från det gamla, logiskt nog innehåller både kvinno- och mansnamn. Exempelvis:

A: Adam
B: Berit
C: Cesar
D: Doris
E: Emir
F: Fanny

Nu finns det förstås de som tycker att det här är ett dåligt förslag. Hur ska människor klara av att bokstavera under press när det är något nytt?

Då kan man ju sätta det i ett större perspektiv. Samhället har förändrats radikalt under bara de senaste hundra åren. Nya teknologin är bara en sak som gör att saker förändras mycket snabbt. Men stora förändringar går ibland också på en dag. År 1967 bestämde man sig exempelvis för att gå från vänster- till högertrafik. Alla på en gång. Jag misstänker att det blev ramaskri också den gången. Men argumenten för högertrafik var starka. Förändringen genomfördes. Samhället klarade av det. Helt utan att kollapsa.

Jag tror att vi ska klara av också den här förändringen. Och skulle någon av misstag säga Bertil istället för Berit någon gång, så tror jag inte att det kommer att missuppfattas. Men framför allt är det så att vi lär oss nya saker och lär om hela tiden. Nya människor lär sig också stavningsalfabetet. För dem kommer det inte bli något som helst problem.

Att vi inte gillar förändring, det är sen gammalt. Men ett språk måste representera sina brukare, anser jag. Det gör det föreslagna stavningsalfabetet, betydligt bättre än det gamla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s