feminism

Problematiska femininiteter – vilka är de?

Ofta när man pratar om maskuliniteter är det de problematiska versionerna som diskuteras. Det har fått mig att fundera mycket på vilka de problematiska femininiteterna är och varför dessa aldrig kommer upp.

Först måste man kanske identifiera på vilket sätt de problematiska maskuliniteterna är just problematiska. Ofta tänker jag mig att de är problematiska för att de utsätter andra för obehag. Aggressivitet, olika machokulturer och våldsamhet av olika slag är sådant som man brukar tala om som problematisk när det kommer till maskulinitet.

Då tror jag att synen på femininitet är att den inte har de där inslagen och att det är därför vi inte pratar om femininitet på det sättet. Ofta så vänds de problematiska inslagen kanske mot det egna jaget, vilket gör att andra eller samhället inte blir lidande, mer än indirekt.

Men det finns ju trots allt kvinnor som är aggressiva och våldsamma. Pratar vi inte om dessa inslag som att det kan röra sig om problematiska femininiteter för att de inte är norm, det inte finns stereotyper runt det? Eller menar vi att också dessa måste ses som maskulinitetsproblem.

En fråga jag då återkommer till är denna: Femininiteter som uppfattas som maskulina, är de maskulina eller maskulina femininiteter? Jag vet inte om den frågan har ett entydigt svar.

Nu har jag i alla fall frågat runt för att hitta problematiska femininiteter. Utifrån kriteriet att problemet ska vändas mot andra har jag hittat en problematisk femininitet hittills. En som faller inom normen för hur vi uppfattar att kvinnor kan vara:

  • Den backstabbande, utestängande, kvinnor-kan-inte-hålla-ihop-femininiteten.

Vilka fler finns?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s