feminism, interaktion

Ge mig mer kvinnlig blick!

Av någon anledning har jag alltid velat vara en av grabbarna. Det är minst sagt en stor utmaning när man är tjej. Frågan är också varför jag har velat det, när grabbarna ofta har skapat ett skav för mig. Grabbarna är de som öppet har avvisat mig i grupperingar och påvisat min annorlundahet?

Tjejkompisar som jag har haft har nästan alltid varit betydligt bättre bekräftare och peppare än någon killkompis jag någonsin haft. Jo, tyvärr. Kanske med något undantag.

Ändå vill jag vara en av grabbarna. Varför?

Jag vill tro att det delvis kan förklaras av att jag växte upp med två bröder, att jag är van att hänga med killar. Att det därför ger mig något särskilt.

Min andra tolkning, känns mycket mer osympatisk. Jag tänker på det som har med maktrelationer att göra, och framför allt det som kallas den manliga blicken, male gaze.

Teorier om den manliga blicken handlar om är att vi alla är underkastade den. Vi försöker alla behaga den där blicken, som i förlängningen är förkroppsligad genom den manliga åskådaren. Teorin baserar sig på en social och politisk asymmetri i maktrelationer. Man kan också se det som att den manliga blicken är den som värderas högst, och att den därför är viktigast. Om vi får bekräftelse på att något vi gör är bra från en man så värderas det högre än om samma bekräftelse kommer från en kvinna.

En otroligt trist syn (pun intended).

Samtidigt märker jag ofta på mig själv att jag värderar den manliga bekräftelsen högre. Kanske också delvis för att män (ja, oftast) är så dåliga på att ge bekräftelse. Får man den så betyder den verkligen något!

Jag önskar att jag inte kände så här, för jag vet ju att jag i mitt liv fått mest bekräftelse från kvinnor och att den bekräftelsen har smällt otroligt högt. Den har fått mig att lyfta. Den har gjort att jag tagit mig längre. Den har gjort att jag kommit in i nya sammanhang. Kvinnorna som jag har haft runt omkring mig har varit fantastiska när det gäller att vara ett stöd.

I sig borde det ju inte vara något fel med att ha killkompisar. Så ett mål jag har är att killarna ska börja bete sig lite mer som tjejkompisar. Det vore optimalt. Allt som behövs är att komma tillrätta med en del… maskulinitetsproblem.

Annars – ge mig lite mer kvinnlig blick!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s