feminism, interaktion, Okategoriserade

10 Budord

Jag har lyssnat på Känsligt läge med Klara Zimmergren när hon lyfter fram olika perspektiv på maskulinitet. Väldigt fin programserie måste jag säga. I det sista avsnittet har hon skrivit 10 budord till sin son. Jag tyckte att de var ganska bra, något att tänka på för att skapa bättre mansroller. Därför har jag skrivit ner dem här så att ni också kan få ta del av dem.

  1. Du skall icke ta den plats som inte är din att ta. Du och dina killkompisar äger inte en bar, en tågkupé, ett hopptorn på badplatsen eller en diskussion om sport på en middag. Utrymmet är allas. Hjälp till att fördela det rättvist.
  2. Du ska alltid ha koll på det du just sa landade. Ser människor konstiga ut, ledsna? Om ja, fråga om du har sagt nåt dumt. Du kommer få jättespännande feedback, jag lovar!
  3. Borsta tänderna ofta. Byt strumpor och lukta typ vanlig tvål. Jättemycket rakvatten kan vara frånstötande. Men lukten av vanlig tvål kommer få människor att vilja sitta nära dig. Det kanske inte kommer göra dig till en vinnare, men du vet ju heller inte om det är din framtida flickvän som drar sin stol närmre din bara för att hon gillar din tvåldoft så mycket.
  4. Förresten måste du inte vara en vinnare. Det verkar mest vara jobbigt. Medelmåtta är mer än okej. Det är dom flesta.
  5. Du skall icke avbryta nån. Jo, förresten. Avbryt mansplainande män som inte kan få stopp på sig själva.
  6. Du skall icke vara inomhus jämt. Var istället utomhus ofta. Snälla, du kan väl! Om du är ute mycket så kommer du fatta magin med den här planeten. Det är så mycket bättre än youtube, jag svär. Bli gärna fältbiolog, eller, nej, det behöver du förresten inte. Men du kan få en hund av mig, då kommer du ju ut. Men låt mig då slippa tjata om att du ska gå ut med hunden. Det kanske inte är så roligt för den att höra hur jobbig den är som måste ut och göra sina behov.
  7. Apropå utomhus, försök dra ner på saker som skadar naturen. Även om det ser coolt ut, smakar gott, kör snabbt, är snyggt och så vidare. Det är inte säkert att du är överordnad naturen. Allt verkar tyda på att människan trots allt inte var den vassaste kniven i lådan.
  8. Gråt mycket. Tyvärr är jag inte så bra på att visa dig hur man gör. Men kolla på din pappa, han kan. Öppna locket på tårburken du har där inne. Fyll på sen med nya tårar. Det ska va både gott och ibland kämpigt att leva. Det är lika bra du inser det.
  9. Hjälp dina polare att prata på riktigt. Skippa skryt och positioneringssnack. Fråga hur det känns. Ha kul ihop med varann! Men var där för varann också.
  10. Prata gärna skit om din morsa, men inte när jag hör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s