interaktion, språk

Livets frågesport

En av de stora frågorna i livet är väl ändå, hur formulerar man på bästa sätt en fråga? I akademin är grundbulten i vårt arbete ofta att kunna ställa bra frågor som också går att besvara. Till våra studenter. Till vårt forskningsmaterial.

Redan när jag skulle formulera den där inledande frågan var jag tvungen att göra avvägningar och fundera över ordval. Som man frågar får man svar, brukar det heta och därför är frågan högst avgörande för hur exempelvis ett samtal kommer att förlöpa. Så hur gör man då?

Frågor kan vara öppna eller styrda: En öppen fråga innebär att den som svarar har många möjligheter. Den kan inledas med ett hur, exempelvis. Sen finns det styrda frågor som ofta är ute efter en viss typ av svar. Inte sällan utformas de som ja/nej-frågor. Kanske får man veta bara precis det man vill veta, men kanske egentligen ingenting.

Ibland påstår människor saker istället för att fråga. Är det Lisbeth Salander som sitter på motsidan så kan det vara svårt att få något svar alls. Ett påstående är ingen fråga, även om också dessa ibland kan användas i försök att öppna upp för samtal. Risken är dock att den som påstår istället uppfattas som ointresserad.

Frågan är specifik till sin natur efter den så uppenbart kräver något av den som får frågan. Den kräver ett svar. Kanske är det därför det är så svårt att formulera frågor, för att man både vill ha något och kanske inte vara påträngande.

Att vara en god frågeställare handlar om att våga. Våga ställa de kanske lite obekväma frågorna. Frågorna som ingen annan vill ställa. Frågorna som får dig att framstå som opåläst. Frågorna som kanske inkräktar på någons integritet.

Och sen finns det vissa frågor som faktiskt kan vara livsviktiga: Hur mår du egentligen?

Så, vilka frågor ska du ställa idag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s