Okategoriserade

Makten och härligheten

Att humor är makt har jag konstaterat många gånger i mitt forskningsliv. I vissa situationer blir maktutövandet också väldigt tydligt.

När man arbetar på en myndighet innebär det att man ägnar sig åt myndighetsutövande. Att då använda humor kan vara vanskligt. I podden Svenskan i samhället, från Institutet för språk och folkminnen, diskuteras myndigheter som använder humor i sociala medier. En person som intervjuas arbetar med klarspråk (begriplig myndighetskommunikation), och hon menar att man alltid måste fundera över kontext och situation om man vill använda humor när man ägnar sig åt myndighetsutövande. Om man försöker ha en lättsam ton när någon får ett avslag på ett viktigt beslut kan det uppfattas som raljant och ironiskt. Och det är ju inte lämpligt! Men i andra situationer kan humor självklart visst fungera väl.

Under en presentation jag gjorde för något år sen säger en annan universitetslektor till mig, lite förfärat: ”Men jag skämtar jämt med mina studenter. Betyder det att jag utövar makt över dem?” På ett sätt kan svaret vara ja. Samtidigt går det att skämta också med sina studenter utan att det uppfattas som raljant eller negativt, beroende på hur man gör det och förstås – hur studenterna uppfattar det. Så självklart går att skämta också med sina studenter eller andra i underordnad maktposition.

Men när man är i maktposition över andra personer måste man ändå vara väldigt varsam med sin ton och sin humor. Vill man att det som sägs ska kunna uppfattas som raljant? Förhoppningsvis inte. Då bör man också fundera på vad det är okej och rimligt att skämta om, samt på vilket sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s